SÄÄNNÖT
Avanti Challenge, Sysmä, 27.8.2022
1 TAPAHTUMA
Avanti Challenge on seikkailutapahtuma kaksihenkisille joukkueille. Tapahtumassa on kaksi sarjaa: Hupisarja 4h ja Kilpasarja 6h. Kilpasarja on jaettu alasarjoihin: miehet, naiset ja sekajoukkueet.
2 ORGANISAATIO
Avanti Challenge kilpailun järjestävät Sysmän Sisu ry ja Avanti Adventure ry.
Kilpailujohtaja: Lilli Rantahakala puh. 040 724 7684, info@avantichallenge.fi
Ratamestari: Niko Sorvari, puh. 040 900 4698
3 JOUKKUE
Joukkueeseen kuuluu 2 henkilöä, jotka kulkevat koko Kilpailureitin yhdessä. Joukkue kilpailee omavalintaisella joukkuenimellä.
4 MATERIAALIT, REITTI JA AJANOTTO
Tapahtuman reitti pidetään salassa karttojen jakoon asti. Kilpailussa saa käyttää ainoastaan tapahtumajärjestäjien antamia karttoja. Karttoja ei saa enempää kuin mitä kilpailun lähdössä ja osuuksien alussa jaetaan. Kartat tai reittikirja eivät ole säänkestävää materiaalia. Ne jaetaan karttamuovitaskussa joka on yhdeltä reunalta avoin. Karttoja voidaan jakaa myös kilpailureitin varrella.
Joukkueet saavat valita itse reittinsä kahden rastin (CP = Checkpoint) välillä ellei reittikirjassa ole kerrottu kielletystä tai pakollisesta reitistä.
Reittisuunnitteluun ei ole varattu erillistä aikaa tai sisätilaa, vaan se tapahtuu kaikilla joukkueilla yhtä aikaa lähdössä.
Tapahtuman järjestäjät voivat muuttaa reittiä tapahtuman aikana esimerkiksi turvallisuussyistä. Jos osallistujat joutuvat odottamaan vuoroaan jollekin pakolliselle tehtävälle, tätä ei hyvitetä loppuajassa. Tapahtuma on non-stop -tyyppinen eli vaihtoalueilla vietetty aika kuuluu tapahtuma-aikaan.
Kilpailussa käytetään Emit-leimausjärjestelmää. Muista nollata Emit-kortti ennen kilpailun alkua lähtöalueella olevalla nollaleimasimella (leimasimen led-valo vilkkuu vähintää 3 sekuntia nollaamisen merkiksi). Kadonneesta tai palauttamatta jääneestä vuokratusta Emit‐ kortista peritään 100 €:n maksu.
Tapahtumamateriaalin mukana jaetut numerolaput on oltava kaikilla joukkueen jäsenillä koko tapahtuman ajan näkyvillä.
4.1 Rasti (CP, Checkpoint)
Rastin sijainti on esitetty kilpailukartassa ympyrällä ja rastinumeromerkinnällä. Reittikirjassa saattaa olla tarkempaa tietoa rastin sijainnista.
Rastilla joukkueen on leimattava Emit-korttinsa tai toimittava rastilla emit-leimasimen sijaan olevan ohjeen mukaan.
Jos rastilippu tai leimasin puuttuu, on siitä ilmoitettava välittömästi ratamestarille 040 9004698 Niko Sorvari.
Jokaisen joukkueenjäsenen on sivuutettava rasti rastilipun välittömästä läheisyydestä. Tätä sääntöä tarkkailevat rastitarkkailijat ja kanssaosallistujat. Rastitarkkailija voi halutessaan pyytää esittämään pakolliset varusteet tai jotain niistä. Esittämiseen kulutettu aika kuuluu kilpailuaikaan eikä sitä hyvitetä. Joukkueen on noudatettava rastitarkkailijan antamia ohjeita.
4.2 Vaihtoalue (TA, Transition Area)
Vaihtoalue on merkitty karttaan neliöllä ja merkinnällä TA. Vaihtoalueella ulkopuolinen huolto ei ole sallittua. Vaihtoalueen tarkkailija voi halutessaan pyytää esittämään pakolliset varusteet tai jotain niistä. Esittämiseen kulutettu aika kuuluu kilpailuaikaan eikä sitä hyvitetä.
Vaihtoalueella voi olla käytössä viimeinen lähtöaika, jolloin vaihtoalueelta ei saa jatkaa matkaa reittikirjan mukaisesti. Tämän jälkeen tapahtuma joko loppuu tai lähdetään vaihtoehtoiselle reitille (cut-off). Cut off -aika on käytössä, jotta järjestäjä voi varmistaa kaikkien joukkueiden saapumisen maaliin tapahtuma-ajan puitteissa ja kohtuullisessa ajassa sarjan voittajasta.
Jokaisella vaihtoalueella suoritetaan tuloleimaus saavuttaessa vaihtoa edeltävältä osuudelta. Vaihtoalueelta mukaan otetut tavarat on kuljetettava mukana koko osuuden ajan. Vaihtoalueelle voi jättää valvotusti säilytettäväksi materiaalia osuuden ajaksi (esimerkiksi pyörän tai muita varusteita). Varusteiden jättö omalla vastuulla muille kuin valvotuille vaihtoalueille.
4.3 Osuus
Osuus on kahden vaihtoalueen välinen etappi.
5 HUOLTO
Kaikissa sarjoissa on huoltajan käyttö kiellettyä. Joukkueet vastaavat itse huollostaan. Yhdellä vaihtopisteellä on tarjolla järjestäjien puolesta vettä.
6 LAJIT
Osallistujat suunnistavat itse koko tapahtuman ajan lajista riippumatta. Tapahtuma voi sisältää myös erillisiä suunnistusosuuksia, jolloin käytössä on suunnistuskartta. Kompassi on suositeltava varuste.
6.1 Juoksu / vaellus
Eteneminen jalkaisin erilaisissa maastoissa.
6.2 Pyöräily
Eteneminen (maasto)pyörällä polkien tai sitä muutoin mukana kuljettaen erilaisissa maastoissa. Pyöräilykypärän käyttö on pakollista aina pyörällä liikuttaessa. Pyöräilyosuuksilla pyörän ei tarvitse käydä rastilla.
6.3 Melonta
Melonta tapahtuu järjestäjien tarjoamalla star duo-kajakilla käyttäen kaksipäisiä meloja. Aukkopeitteitä ei ole käytössä. Melontaliivi on aina pakollinen varuste vesillä liikuttaessa, kilpailunjärjestäjä antaa liivit. Melontaan lähdetään rannasta käsin ja joukkue valitsee vapaasti itselleen kajakin jäljellä olevista. Kajakkeja ei saa vetää maata pitkin, vaan ne on kannettava, rikkeestä seuraa aikasakko.
7 VARUSTEET
7.1 Joukkuekohtaiset pakolliset varusteet
o toimiva matkapuhelin, jolla pystyy soittamaan järjestäjille (hupisarjalaisten tulee voida myös ottaa valokuvia) vesitiiviisti suojattuna,
- ladatkaa puhelimeen 112-sovellus (Google Play, App Store, AppGallery)
- tallettakaa puhelimeen kilpailun johdon numerot
- kilpailunjohtaja 0407247684 Lilli Rantahakala
- ratamestari 040 9004698 Niko Sorvari
o osuuden kartta (tapahtuman järjestäjältä)
o GPS-laite (tapahtuman järjestäjältä)
o renkaanpaikkausvälineet tai vararengas
o ensiapuvälineet (ensiside, laastaria, urheiluteippiä)
o kajakki, kaksi melaa (tapahtuman järjestäjiltä)
o pilli (näkyvillä melontaosuuksilla)
o Emit-kortti
o vedenkestävä tussi tai kynä Quest-tehtäviä tai muita merkintöjä varten
7.2 Osallistujakohtaiset pakolliset varusteet
o numerolappu (tapahtuman järjestäjältä)
o polkupyörä (ei sähköavusteisia pyöriä)
o pyöräilykypärä (päässä pyöräilyosuuksilla)
o tieliikennelain mukaiset polkupyörävarusteet
o melontaliivi vesillä (tulee järjestäjiltä)
7.3 Osallistujakohtaiset suositeltavat varusteet
o juomapullo tai -reppu
o kompassi
o evästä ja energiaa oman tarpeen mukaan
o hakaneuloja kilpailunumeron kiinnitystä varten
o vedenkestävä teippi karttamuovien sulkemiseen
o pyörän lukko (pyörä voidaan jättää rastien haun tai tehtävien suorittamisen yhteydessä ilman valvontaa, lukon käyttö oman harkinnan varassa)
8 AJANOTTO
Kilpailusuoritusaika on lähdön ja maaliintulon välinen aika. Kilpailussa käytetään ajanottoon Emit-leimaus / -ajanottojärjestelmää. Kilpailuaikaan kuuluvat mahdolliset lepoajat ja sakot. Kilpasarjoissa ensimmäisenä maaliin tuleva ja reitin hyväksytysti suorittanut joukkue on voittaja.
9 TUOMARISTO JA PROTESTIT
Tuomaristo koostuu kilpailujohtajasta, ratamestarista ja tulospalvelupäälliköstä. Tuomaristo valvoo sääntöjen noudattamista, käsittelee mahdolliset rikkeet ja soveltaa sääntöjä maalaisjärjellä. Tuomariston päätös on lopullinen.
10 RIKKEET JA RANGAISTUKSET
Rangaistukset vaihtelevat viidestätoista (15) minuutista (pienet rikkeet) diskauksiin (merkittävät rikkeet).
Diskaus: joukkue hylätään, eikä saa lopputulosta tapahtumasta.
o epäurheilijamainen käyttäytyminen
o sabotaasi
o emit-kortin katoaminen
o joukkueen jäsenen keskeyttäminen
o kielletyn reitin/alueen käyttö
Osuushylkäys: joukkue voi jatkaa tapahtumaa, mutta lopputuloksissa osuus hylätään ja aika annetaan osuuden hitaimman läpisuoritetun ajan mukaan lisättynä siihen 30min.
o väliin jäänyt CP
o puuttuu leima, eikä joukkue muutoin voi todistaa käyneensä rastilla
o ulkopuolinen avustus
Lisäaika: kiinteä lisäaika lisätään joko lopputuloksiin tai suoritetaan järjestäjien osoittamassa paikassa (CP tai TA).
o puuttuva leima, mutta joukkue voi muutoin todistaa käyneensä rastilla 15 min
o roskaaminen 15 min/roska
o enemmän kuin 50 m joukkueen jäsenten välillä 15 min
o kanootin vetäminen maalla 15min/rasti
o pakollisen reitin käyttämättä jättäminen 30 min
o pakollisen varusteen puute 30 min
o pakollisen varusteen käyttämättä jättäminen (mm. kypärä, liivit) 30 min
o suojatien käyttämättä jättäminen tietä ylittäessä Sysmän keskusta-alueella (koskee teitä joilla on suojatiet) 15 min
11 ULKOPUOLINEN HUOLTO / APU
Ulkopuolista huoltoa / apua saa vastaanottaa ainoastaan henkilöön kohdistuneessa vammassa tai sairauskohtauksessa. Yleiset palvelut (esim. kauppa) eivät ole ulkopuolista huoltoa.
12 VAKUUTUKSET
Osallistujat osallistuvat tapahtumaan omalla vastuullaan. Tapahtuman järjestäjä ei vakuuta kilpailijoita millään tavalla. Tapahtuman järjestäjä erityisesti kehottaa kilpailijoita hankkimaan erillisen vakuutuksen tapahtuman yhteydessä mahdollisesti aiheutuvien vammojen tai vahinkojen varalta.
13 TURVALLISUUS
13.1 Yleiset turvallisuussäännöt
Kilpailijoiden pitää olla aina enintään 100 m päässä toisistaan, mutta kuitenkin näköetäisyydellä. Tapahtumassa kuljetaan yleisiä teitä ja yksityisillä mailla. Tiet ovat tapahtuman aikana yleisessä käytössä ja muut tielläliikkujat eivät ole välttämättä tietoisia tapahtumasta. Osallistujien on noudatettava liikennesääntöjä. Osallistujan on oltava uimataitoinen. Osallistujan on ymmärrettävä riskit, jotka osallistuminen tällaiseen tapahtumaan saattaa aiheuttaa. Jos osallistuja joutuu keskeyttämään hoitoa vaativan vamman vuoksi, häntä ei saa jättää yksin, ennen kuin hänet saadaan hoitoon. Onnettomuustilanteessa tapahtuman järjestäjä varaa oikeuden olla päästämättä osallistujaa jatkamaan tapahtumaa. Kaikissa tapauksissa osallistuja jatkaa kuitenkin omalla vastuulla.
13.2 Toiminta hätätilanteissa
- Jokaisella kilpailijalla on velvollisuus auttaa hätään joutuneita kilpailijoita.
- Hälytä tarvittaessa apua soittamalla 112 tai 112-sovelluksella.
- Soita tapahtuman järjestäjille ja odota ohjeita:
kilpailunjohtaja 0407247684 Lilli Rantahakala
ratamestari 040 9004698 Niko Sorvari
- Toimi tapahtuman järjestäjien antamien ohjeiden mukaisesti.
