SÄÄNNÖT

Avanti Challenge, Sysmä, 24.8.2024

1. TAPAHTUMA

Avanti Challenge on seikkailutapahtuma. Tapahtumassa on kolme sarjaa: Hupisarja 4h, Kilpasarja 6h ja Soolosarja 6h. Kilpasarja on jaettu alasarjoihin: miehet, naiset ja sekajoukkueet.

2. ORGANISAATIO

Avanti Challenge kilpailun järjestävät Sysmän Sisu ry ja Avanti Adventure ry.

Kilpailunjohtaja: Lilli Rantahakala puh. 040 724 7684, info@avantichallenge.fi

Ratamestari: Niko Sorvari, puh. 040 900 4698

3. JOUKKUE

Joukkueeseen kuuluu 2 henkilöä, jotka kulkevat koko kilpailureitin yhdessä. Soolosarjassa joukkue koostuu yhdestä henkilöstä. Joukkue kilpailee omavalintaisella joukkuenimellä.

4. MATERIAALIT, REITTI JA AJANOTTO

Tapahtuman reitti pidetään salassa karttojen jakoon asti. Kilpailussa saa käyttää ainoastaan tapahtumajärjestäjien antamia karttoja. Karttoja ei saa enempää kuin mitä kilpailun lähdössä ja osuuksien alussa jaetaan. Kartat on printattu kosteuden kestävälle materiaalille. Karttoja voidaan jakaa myös kilpailureitin varrella.

Joukkueet saavat valita itse reittinsä kahden rastin (CP = Checkpoint) välillä ellei reittikirjassa ole kerrottu kielletystä tai pakollisesta reitistä.

Reittisuunnitteluun ei ole varattu erillistä aikaa tai sisätilaa, vaan kartat jaetaan kilpailun alettua sekä kilpailun aikana.

Tapahtuman järjestäjät voivat muuttaa reittiä tapahtuman aikana esimerkiksi turvallisuussyistä. Jos osallistujat joutuvat odottamaan vuoroaan jollekin pakolliselle tehtävälle, tätä ei hyvitetä kokonaissuorituksen loppuajassa. Tapahtuma on non-stop -tyyppinen eli vaihtoalueilla vietetty aika kuuluu suoritusaikaan.

Kilpailussa käytetään Emit-leimausjärjestelmää. Muista nollata Emit-kortti ennen kilpailun alkua lähtöalueella olevalla nollaleimasimella (leimasimen led-valo vilkkuu vähintään 3 sekuntia nollaamisen merkiksi). Kadonneesta tai palauttamatta jääneestä vuokratusta Emit‐ kortista peritään 100 €:n maksu.

Tapahtumamateriaalin mukana jaetut numerolaput on oltava kaikilla joukkueen jäsenillä koko tapahtuman ajan näkyvillä.

Rasti, Check-point, CP

Rastin sijainti on esitetty kilpailukartassa ympyrällä ja rastinumeromerkinnällä. Reittikirjassa saattaa olla tarkempaa tietoa rastin sijainnista.

Rastilla joukkueen on leimattava Emit-korttinsa tai toimittava rastilla emit-leimasimen sijaan olevan ohjeen mukaan.

Jos rastilippu tai leimasin puuttuu, on siitä ilmoitettava välittömästi ratamestarille 040 9004698 Niko Sorvari.

Jokaisen joukkueenjäsenen on sivuutettava rasti rastilipun välittömästä läheisyydestä. Tätä sääntöä tarkkailevat rastitarkkailijat ja kanssaosallistujat. Rastitarkkailija voi halutessaan pyytää esittämään pakolliset varusteet tai jotain niistä. Esittämiseen kulutettu aika kuuluu kilpailuaikaan eikä sitä hyvitetä. Joukkueen on noudatettava rastitarkkailijan antamia ohjeita.

Vaihtoalue (TA, Transition Area)

Vaihtoalue on merkitty karttaan neliöllä ja merkinnällä TA. Vaihtoalueella ulkopuolinen huolto ei ole sallittua. Vaihtoalueen tarkkailija voi halutessaan pyytää esittämään pakolliset varusteet tai jotain niistä. Esittämiseen kulutettu aika kuuluu kilpailuaikaan eikä sitä hyvitetä.

Vaihtoalueella voi olla käytössä viimeinen lähtöaika, jolloin vaihtoalueelta ei saa jatkaa matkaa reittikirjan mukaisesti. Tämän jälkeen tapahtuma joko loppuu tai lähdetään vaihtoehtoiselle lyhennetylle reitille (cut-off). Cut off -aika on käytössä, jotta järjestäjä voi varmistaa kaikkien joukkueiden saapumisen maaliin tapahtuma-ajan puitteissa ja kohtuullisessa ajassa sarjan voittajasta.

Jokaisella vaihtoalueella suoritetaan Emit-kortilla tuloleimaus saavuttaessa vaihtoa edeltävältä osuudelta. Vaihtoalueelta mukaan otetut tavarat on kuljetettava mukana koko osuuden ajan. Vaihtoalueelle voi jättää valvotusti säilytettäväksi materiaalia osuuden ajaksi (esimerkiksi pyörän tai muita varusteita). Varusteiden jättö omalla vastuulla muille kuin valvotuille vaihtoalueille.

Osuus

Osuus on kahden vaihtoalueen välinen etappi.

5. HUOLTO

Kaikissa sarjoissa on huoltajan käyttö kiellettyä. Joukkueet vastaavat itse huollostaan. Ennalta ilmoitetulla vaihtopisteellä on tarjolla järjestäjien puolesta vettä. Kilpailijat saavat käydä tarvittaessa suorituksen aikana kaupassa/huoltoasemalla/kioskilla/ravintolassa. 

6. LAJIT

Osallistujat suunnistavat itse koko tapahtuman ajan lajista riippumatta. Tapahtuma voi sisältää myös erillisiä suunnistusosuuksia, jolloin käytössä on suunnistuskartta. Kompassi on suositeltava varuste.

Juoksu / vaellus

 • Eteneminen jalkaisin erilaisissa maastoissa.

Pyöräily

 • Eteneminen (maasto)pyörällä polkien tai sitä muutoin mukana kuljettaen erilaisissa maastoissa. Pyöräilykypärän käyttö on pakollista aina pyörällä liikuttaessa. Pyöräilyosuuksilla pyörän ei tarvitse käydä rastilla.

Melonta

 • Melonta tapahtuu järjestäjien tarjoamalla star duo-kajakilla käyttäen kaksipäisiä meloja. Aukkopeitteitä ei ole käytössä. Melontaliivi on aina pakollinen varuste vesillä liikuttaessa, kilpailunjärjestäjä antaa liivit. Melontaan lähdetään rannasta käsin ja joukkue valitsee vapaasti itselleen kajakin jäljellä olevista. Kajakkeja ei saa vetää maata pitkin, vaan ne on kannettava.
 • Soolosarjassa melonta tapahtuu kilpailijan omalla melontavarustuksella. Soolosarjassa kilpailija toimittaa kaikki omat melontavarusteensa (kajakki, mela ja liivit) järjestäjän etukäteen ilmoittamaan paikkaan kilpailupäivänä ennen starttia (paikka on vartioitu) ja noutaa ne järjestäjän etukäteen ilmoittamasta paikasta kilpailupäivän aikana (sijainti voi olla eri kuin aamun jättöpaikka).

7. VARUSTEET

Joukkuekohtaiset pakolliset varusteet

 • toimiva matkapuhelin, jolla pystyy soittamaan järjestäjille (hupisarjalaisten tulee voida myös ottaa valokuvia) vesitiiviisti suojattuna,

  • ladatkaa puhelimeen 112-sovellus (Google Play, App Store, AppGallery)

  • tallettakaa puhelimeen kilpailun johdon numerot

   • kilpailunjohtaja 0407247684 Lilli Rantahakala

   • ratamestari 040 9004698 Niko Sorvari

 • GPS-laite (tapahtuman järjestäjältä)

 • ensiapuvälineet (ensiside, laastaria, urheiluteippiä)

 • kajakki, kaksi melaa (tapahtuman järjestäjiltä melontaosuudella, soolosarjassa itse tuotava)

 • pilli (näkyvillä melontaosuuksilla)

 • Emit-kortti

Osallistujakohtaiset pakolliset varusteet

 • numerolappu esillä (tapahtuman järjestäjältä)

 • polkupyörä (ei sähköavusteisia pyöriä)

 • pyöräilykypärä päässä pyöräilyosuuksilla

 • tieliikennelain mukaiset polkupyörävarusteet

 • melontaliivit päällä vesillä (tulee järjestäjiltä melontaosuudella, soolosarjassa itse tuotava)

Suositeltavat varusteet

 • kartta (tapahtuman järjestäjältä)

 • reittikirja (tapahtuman järjestäjältä)

 • juomapullo tai -reppu

 • kompassi

 • renkaan paikkausvälineet tai vararengas

 • evästä ja energiaa oman tarpeen mukaan

 • hakaneuloja kilpailunumeron kiinnitystä varten

 • karttamuovi karttojen ja reittikirjan kuljetukseen

 • polkupyörään karttateline

 • vedenkestävä teippi karttamuovien sulkemiseen

 • vedenkestävä tussi tai kynä Quest-tehtäviä tai muita merkintöjä varten

 • pyörän lukko (pyörä voidaan jättää rastien haun tai tehtävien suorittamisen yhteydessä ilman valvontaa, lukon käyttö oman harkinnan varassa)

8. AJANOTTO

Kilpailusuoritusaika on lähdön ja maaliintulon välinen aika. Kilpailussa käytetään ajanottoon Emit-leimaus / -ajanottojärjestelmää. Kilpailuaikaan kuuluvat mahdolliset lepoajat ja sakot. Kilpasarjoissa ensimmäisenä maaliin tuleva ja reitin hyväksytysti suorittanut joukkue on voittaja.

9. TUOMARISTO

Tuomaristo koostuu kilpailujohtajasta, ratamestarista ja tulospalvelupäälliköstä. Tuomaristo valvoo sääntöjen noudattamista, käsittelee mahdolliset rikkeet ja soveltaa sääntöjä maalaisjärjellä. Tuomariston päätös on lopullinen.

10. RIKKEET JA RANGAISTUKSET

Rangaistukset vaihtelevat sijoituksen huononemisesta (pienet rikkeet) diskauksiin (merkittävät rikkeet).

Diskaus: joukkue hylätään, eikä saa lopputulosta tapahtumasta.

 • törkeä epäurheilijamainen käyttäytyminen

 • sabotaasi

 • emit-kortin katoaminen

 • joukkueen jäsenen keskeyttäminen (joukkue hylätään, mutta toinen jäsen voi halutessaan jatkaa soolosarjassa poislukien melontaosuus)

 • kielletyn reitin/alueen käyttö

 • tahallinen roskaaminen

 • pyöräilykypärän tai melontaliivien käyttämättä jättäminen

 • pakollisen varusteen puute (puhelin, GPS, ea-välineet, pilli)

Sääntörike: joukkue voi jatkaa tapahtumaa, mutta saa kokonaistulokseen aikasakon.

 • puuttuva rastileimaus 60min aikasakko/leima

11. ULKOPUOLINEN HUOLTO / APU

Ulkopuolista huoltoa / apua saa vastaanottaa ainoastaan henkilöön kohdistuneessa vammassa tai sairauskohtauksessa. Yleiset palvelut (esim. kauppa) eivät ole ulkopuolista huoltoa.

12. VAKUUTUKSET

Osallistujat osallistuvat tapahtumaan omalla vastuullaan. Tapahtuman järjestäjä ei vakuuta kilpailijoita millään tavalla. Tapahtuman järjestäjä erityisesti kehottaa kilpailijoita hankkimaan erillisen vakuutuksen tapahtuman yhteydessä mahdollisesti aiheutuvien vammojen tai vahinkojen varalta.

13. TURVALLISUUS

Yleiset turvallisuussäännöt

Kilpailijoiden pitää olla aina enintään 100 m päässä toisistaan, mutta kuitenkin näköetäisyydellä. Tapahtumassa kuljetaan yleisiä teitä ja yksityisillä mailla. Tiet ovat tapahtuman aikana yleisessä käytössä ja muut tielläliikkujat eivät ole välttämättä tietoisia tapahtumasta. Osallistujien on noudatettava liikennesääntöjä. Osallistujan on oltava uimataitoinen. Osallistujan on ymmärrettävä riskit, jotka osallistuminen tällaiseen tapahtumaan saattaa aiheuttaa. Jos osallistuja joutuu keskeyttämään hoitoa vaativan vamman vuoksi, häntä ei saa jättää yksin, ennen kuin hänet saadaan hoitoon. Onnettomuustilanteessa tapahtuman järjestäjä varaa oikeuden olla päästämättä osallistujaa jatkamaan tapahtumaa. Kaikissa tapauksissa osallistuja jatkaa kuitenkin omalla vastuulla.

Toiminta hätätilanteissa

 1. Jokaisella kilpailijalla on velvollisuus auttaa hätään joutuneita kilpailijoita.

 2. Hälytä tarvittaessa apua soittamalla 112 tai 112-sovelluksella.

 3. Soita tapahtuman järjestäjille ja odota ohjeita: kilpailunjohtaja 0407247684 Lilli Rantahakala ratamestari 040 9004698 Niko Sorvari

 4. Toimi tapahtuman järjestäjien antamien ohjeiden mukaisesti.